info@balitech.com.tr 0000

YANGIN ALARM SİSTEMLERİ TEST VE BAKIMLARI

Periyodik Bakım ve Kontrol Takvimi

Yangın algılama sistemlerinin bakımları mevzuatlara göre TS CEN/54-14 standardına göre yapılmalıdır. Standarda göre bakım ve kontroller günlük, aylık, üç aylık ve yıllık bakımlar olarak yapılır.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Günlük kontroller: Kullanıcı tarafından göz kontrolüyle yapılabilecek olan basit kontrolleri içermektedir.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Aylık kontroller: arıza göstergelerinin kontrolü ve yedek güç kaynağının test edilmesi işlemlerini kapsayan çalışmalardır.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Üç aylık kontroller: Kontrol ve gösterge tertibatının incelenmesi, bölgesel testlerin yapılması, sistem kütüğünün kontrol edilmesi, izleme ve kontrol fonksiyon testleri, yapısal değişimlerin incelenmesi 3 aylık kontroller kapsamında yer alır.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Yıllık kontroller: Bataryaların test edilmesi, cihazların erişilebilirlik testleri, algılayıcıların kontrolü gibi işlemler yıllık periyotta yapılan işlemler arasında yer almaktadır.

YANGIN ALARM SİSTEMLERİNİN BAKIMINDA YAPILMASI GEREKENLER

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Yangın alarm sistemlerinin bakımında yapılması gereken aktiviteler beş adımda sıralanabilir.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Üretici verilerine göre alev ve duman dedektörü gibi alarm algılayıcılarının test ve kalibrasyonu. Bu adım çeşitli algılayıcıların test prosedörleri, hata durumları, sökülme ve montajları ile ilgili detaylı bilgi gerektirmektedir.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Senaryo testi ile girişlerin simule edilerek sesli ve ışıklı elemanların testi. Bu adım test edilen sistemle ve senaryo ile ilgili detaylı bilgi gerektirmektedir.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Hassasiyetleri ayarlamak. Bu adım test edilen sistem, ayarlama yapılacak ekipman ve yangın algılama teorisi hakkında bilgi gerektirmektedir.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png Akülerde korozyon ve kullanma tarihinin kontrolü, igili durumda gerekenlerin yapılması.

https://www.algiguvenlik.com/images/virtuemart/stories/tik.png İtfaiye ile bağlantı sağlanıyorsa, itfaiye ile koordineli bir şekilde onlara alarmın ulaştığının teğidi.

 

SİSTEMLERİN BAKIMLARI

  • Sistemin yaşının yanında bütçe ve istihdam göz önüne alınmalıdır.
  • Çalışanların bu kritik hayat kurtarma sistemine ayıracak gerekli zamanı, tecrübe ve bilgisi var mı?
  • Üreticinin servis organizasyonunun veya yangın alarm sistemlerinde uzmanlaşmış bakım sözleşmesi servislerinin bakımları yapması daha az maliyetli mi olacaktır? En ağır standartlar ve talimatlar eğer incelemeyi, testleri ve bakımı yapan insanlar, yangın alarm sistemlerinde bilgili ve uzmanlaşmış değil ise anlamsız olacaktır.
  • Yerleşkenin bakım ekip elemanları genelde işi günlük farklı çalışma koşullarında ve durumlarında yangın alarm sistemi sorunları çözen uzman firmaların teknik ekibinin sahip olduğu tecribe ve bilgiye sahip olmamaktadır. Bazı firma ve kurumlar bu problemi ekiplerini gönderdikleri kurslarla çözmüşlerdir. Bu yaklaşım eğer sürekli aralıklarla uygulanırsa çözüm olabilir.
  • Ekiplerin eğitim sorunları servis anlaşmaları ile çözümlenebilir. Servis anlaşmaları basit çağrı anlaşmalarından belli aralıklarla yapılacak planlanmış servisler olabilir. Acil çağrı hizmetleri genelde 24 saat boyunda dört ila sekiz saat arasında müdahale zamanı sunmakta ve genelde çoğu servis anlaşmasında bulunmaktadır. Genel acil müdahele zamanın çalışan,hasta veya misafir için önemli olduğu işletmeler için önemlidir.

10 İLA 15 YAŞINDAKİ SİSTEMLER

Sistemler on veya onbeş yaşında bile can-koruma görevini sağlayabilirler. Bu kategoriye giren sistemler sürekli bakım prosedürleri ile test edilseler dahi yakın ilgi gerektirmektedir. Sistemler geçmişte fazla bakım veya hiç bakım görmemiş ise sistem bileşenlerinde arızalar ve sistem bileşenlerinin izlenmesinde hatalar oluşacaktır.

20 YAŞINDAKİ SİSTEMLER

Yirmi yaşına yaklaşan sistemler beklenen teknik ömürlerini aşmış olabilirler. Sistem eğer periyodik bakımları yapılıyor ise tatmin edici olarak çalışmaya devam edebilir, acil bir durum altında sistemin gerektiği şekilde çalışmasının sağlanması için eğitimli uzmanların test ve bakımları gerekmektedir.

YANGIN ALARM ARIZALARI

Sisteminiz arıza (fault) gösteriyor ve sıfırlama (reset) işleminden sonra bu arıza gitmiyorsa hata giderilmediği için sistemi daha fazla reset etmeniz hatayı çözmeyecektir. Sisteminizin buzzer denilen sesli uyarısını kapatarak hatayı gördüğünüzü onaylamalısınız. Yangın alarm sistemi arızalarında ilk önce yapılacak işlem sistemden sorumlu olan teknik personelin bilgilendirilmesidir. Arızanın giderilmesi görevli personel tarafından yapılamadığı durumlarda sistemi kuran firma ila veya profesyonel bir yangın alarm firması ile kontak kurmalısınız. Sistemden kaynaklanan arızalar bazı durumlarda yanlış alarmlara dolayısıyla panik ve zaman kaybına sebep olabilmektedir. Yangın alarm sistemindeki arızaların en kısa zaman içinde çözülmesi ve sistemin periyodik bakımlarının yapılması bu tip yanlış alarmları en aza indirecektir.

 

Yangın Alarm Arızalarından Bazıları

  • Besleme / Akü Hatası
  • Bileşen Hatası (Dedektör, buton, siren, modül, vb.)
  • Sistem Hatası
  • Kablo Hatası (Kısa Devre / Açık Devre)
  • İletişim Hatası
  • Konfigürasyon Hatası
  • Toprak Hatası

Prosis Güvenlik olarak yangın alarm sistemlerinin projelendirilmesi, kurulum, devreye alma ve bakım, arıza konularında Türkiye genelinde teknik servis hizmeti vermekteyiz…


WhatsApp
Hemen Ara